Eιδήσεις-Άρθρα

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αναζητούν σωσίβιο στο «99»

Γράφτηκε από τον/την Super User on . Posted in Eιδήσεις-Άρθρα

19,5% αυξήθηκαν στην Αθήνα οι αιτήσεις υπαγωγής <<στο αρθρο 99 >> το πρώτο εξάμηνο, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια

Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εντάχθηκαν ή βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν στερέψει από ρευστότητα και επιζητούν εναγωνίως την προστασία του νόμου από τους πιστωτές.

Το 2012 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων στο άρθρο 99, το οποίο, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση που εντάσσεται στο ειδικό αυτό καθεστώς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτρέπεται η πτώχευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αλυσίδα Ατλάντικ: η ένταξή της στο άρθρο 99 δεν την έσωσε και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο την περασμένη χρονιά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η παράλληλη απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια εκτίναξε κατά 19,5% τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011. Από μια ταξινόμηση των αιτήσεων προκύπτει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της πληροφορικής, της εστίασης, των κατασκευών, της διαφήμισης και του ιατρικού εξοπλισμού.

Συνολικά το εφετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009 - τότε ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα - οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95. Εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 είναι, μεταξύ άλλων, η Νeoset και η Sato από τον χώρο του επίπλου, η PC Systems από τον κλάδο της πληροφορικής, η Imperio από τον χώρο των μεταφορών και του logistics, η Μάρακ Ηλεκτρονική από τις λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών, οι εταιρείες Γαβαλάς, Γλου, Ridenco και Καρούζος από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης, το σουπερμάρκετ Ατλάντικ, η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma Hellas, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, η υποδηματοποιία Elite, η αλυσίδα ειδών ένδυσης Funny, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής γυναικείων υποδημάτων Rollini, η αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας CD Metropolis, τα ρούχα Ysatis, η βιομηχανία εσωρούχων Apple Boxer, τα παιδικά ρούχα Tricoteen, οι διαφημιστικές και εκδοτικές επιχειρήσεις Leo Burnett και Unexpected Advertising, το τηλεοπτικό κανάλι Alter, το περιοδικό «Μotor Press» κ.ά.

Εχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από τον Ιούλιο του 2007, τότε που το άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα έδινε τη θέση του στο άρθρο 99 το οποίο υποσχόταν να δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους βρίσκονταν στον προθάλαμο της πτώχευσης. Πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις έσπευσαν να γλιτώσουν από τις τράπεζες, τους προμηθευτές τους, το Δημόσιο αλλά και από τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε αυτές. Ελάχιστες όμως κατάφεραν να εξυγιανθούν και προτού καν ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια (τέσσερα χρόνια) που τους επιτρέπει ο νόμος να παραμείνουν υπό την προστασία του άρθρου 99 κατέθεσαν τα όπλα.

Πηγή Τα Νέα