Eιδήσεις-Άρθρα

Δεύτερο γύρο PSI βλέπει ο S&P's

Γράφτηκε από τον/την off on . Posted in Eιδήσεις-Άρθρα

Δεύτερο γύρο στο PSI βλέπει ο Standard & Poor's, με τον επικεφαλής των πιστοληπτικών αξιολογήσεων χωρών του οίκου, κ. Μόριτς Κρέμερ, να δηλώνσει, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Λονδίνο, πως πιθανολογείται η Ελλάδα να χρειαστεί να προχωρήσει και πάλι σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ενδεχομένως με τη συμμετοχή και των δημόσιων πιστωτών της, όπως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μπορεί "να υπάρξει στο μέλλον, δεν προβλέπω σήμερα το πότε, μία άλλη αναδιάρθρωση του χρέους" δήλωσε ο κ. Κρέμερ σε εκδήλωση που έγινε στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: "Τότε, μπορεί να χρειαστεί και οι δημόσιοι πιστωτές να συμμετάσχουν".

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, κ. Πόλ Τόμσεν, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σπάσει τα ταμπού που έχει με τις απολύσεις και το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών για να ξεφύγει πλήρως από την κρίση χρέους. "Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα δικά της ταμπού. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα ταμπού για τις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα που έχει υπερβολικά πολλούς εργαζόμενους. Υπήρχε επίσης ένα ταμπού για το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν χρειάζονται πλέον" δήλωσε ο κ. Τόμσεν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες αυξήσεις φόρων ή οριζόντιες μειώσεις των μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα.

Το Bloomberg μεταδίδει ότι μιλώντας στην ίδια εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα έχει κάνει μία "επιθετική" δημοσιονομική προσαρμογή, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρώσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει "αμφιβολία ότι (σ.σ.: η χώρα) θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα".

Αναφερόμενος στον πιθανό χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, είπε: "Παραμένει αβέβαιο πότε θα υπάρξει η επιστροφή στις αγορές, με αυτόν το μεγάλο όγκο χρέους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα, εξαιτίας της πιθανής αντίστασης στις μεταρρυθμίσεις". Πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής".